23948sdkhjf

Læselysten skrumper trods rekordmange nye bøger

Der kommer stadig flere bøger på hylderne hos boghandlere, men konkurrencen fra streaming og sociale medier er stor.

Der kommer stadig flere bøger på hylderne hos boghandlere og biblioteker, men læselysten i befolkningen skrumper.

Det konkluderer Kulturministeriets Bog- og Litteraturpanel i en årsrapport, der offentliggøres tirsdag.

Eksempelvis er andelen af 30-39 årige, der ofte læser romaner og noveller, faldet med 10 procentpoint siden 2010.

- Der bliver udgivet rekordmange bøger, men samtidig bliver der færre flittige læsere. Det kan skyldes mange faktorer og tendenser, som vi fortsat har behov for at følge tæt, siger kulturminister Mette Bock (LA) i en pressemeddelelse. 

Undersøgelsen viser også, at læselysten er på retur hos højtuddannede, som ellers har været de flittigste brugere af skønlitteratur.

Mens færre læser romaner, lyttes der lydbøger som aldrig før.

I juli 2018 blev der udlånt 232.453 netlydbøger på danske folkebiblioteker. Det er det højeste antal nogensinde.

Der har også været fremgang, når det gælder brugen af e-bøger. Men det er stadig kun 3,5 procent af befolkningen, der svarer ja til, at de dagligt eller næsten dagligt læser digitale bøger.

Anne-Marie Mai er professor i nordisk litteratur ved Syddansk Universitet og medlem af ministerens bog- og litteraturpanel.

Hun mener, at bogen er udfordret af konkurrencen fra streaming af film og sociale medier.

- Det kan hænge sammen med, at vi streamer tv-serier og ser film, mere end vi fordyber os i bøger. Det er blevet mere udbredt, siger hun til Ritzau. 

Lydbøger er nemme at tage med og lytte til, når man er på farten. Men det kan ikke stå mål med den oplevelse, det giver at læse, mener professoren.

- Det at fordybe sig i en bog, at have ro og fred til at læse er noget ganske særligt, det er en kulturværdi. Det er vigtigt at holde fast i og give videre til vores børn og unge.

Spørgsmål: Hvad skal der så til for at øge læselysten?

- Det er vigtigt, at vi som forældre læser for vores børn. Det giver børnene nogle stærke oplevelser, som børn bliver ved med at huske hele livet. Men det er også vigtigt, at vi dyrker litteraturen i skoler og på institutioner og får skabt nye initiativer, der kan fremme børn og unges læselyst. Det er en opgave for hele samfundet, siger Anne-Marie Mai.

Kulturministerens Bog- og Litteraturpanel blev nedsat i 2014 for at følge udviklingen på bogmarkedet. Panelet består af syv forskere inden for litteraturens felt.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095